Watson Szeminárium

Helyszín: Carion Irodaház, Budapest, Bécsi út 25, 1023.

Ár: 35.000,-FT + ÁFA

Sokféleképpen tanulunk. Van aki bátran, harcosan, megküzdve az újjal. Van aki szorongva, a tekintély mentén. És van aki könnyedén, felszabadultan, örömmel fedezi fel az ismeretlent. Egyik módból sem maradhat ki az elménk. A "jóöreg" elme, ami karöltve a tanulási stílusunkkal új ösvényekre sétál velünk. Ehhez kellenek jó tanárok, értékes tudások, a világ régi és új felfedezései, kutatásai, konklúziói. A Watson Szemináriumban specialisták tanítanak speciális tudást.

Tudást az emberi működésről, az emberi kapcsolatok rejtelmeiről, a csoportok épüléséről és mindezek nehézségeiről, akadályok feloldásáról. Különleges figyelemmel vagyunk azokra, akik az emberek és csoportok létezését, fejlődését szolgálják. Legyen szó vezetőkről, HR szakemberekről, trénerekről, coachokról.

A szemináriumok célja, hogy kinyisson egy fontos tudást, eligazítson az alapjaiban, és kiderítse, hogy a résztvevőnek mi a kapcsolódása, "dolga", abban a témában.

 

2019. szeptember 26-án (9:00 - 17:00)

Gyakorlati útikalauz az érzelmekhez – a buddhista verzió

EPS (Emotional Positioning System)

SCHIESZLER TAMÁS, MBA, PMP, PCC

www.linkedin.com/in/schieszler

IT háttérrel és felsővezetői múlttal vezetők és vezetői csapatok fejlesztésével foglalkozom. Figyelmem mostanában egyre inkább arra irányul, hogyan lehet a vezetést és a vállalati kultúrákat úgy transzformálni, hogy abban az emberek jobban érezzék magukat. Arra keresem a választ, miként lehetséges az üzleti világ rideg valóságában stratégiai szintre emelni az emberközpontú működést, az együttérzést és a folyamatos tanulást.

Körülbelül 10 éve buddhista útra léptem. Személyes küldetésemnek tekintem, hogyan tudom az ezen úton megszerzett tudást, tapasztalatokat szervezetek és emberek fejlesztésével foglalkozó szakembereknek részére érthetően úgy átadni, hogy azt munkájukba buddhista előképzettség nélkül gyakorlati eszközök formájában be tudják építeni. 

Az érzelmek körül teszünk egy utazást a nap folyamán.
 

Személyes megélésem az érzelmeinkkel kapcsolatban kettős: sokan egyrészt nehezen férünk hozzájuk, alig vagy felszínesen ismerjük azokat, különösen a fájdalmat okozókat próbáljuk elnyomni, hárítani. Másrészt az érzelmeink valójában nagyon fontosak: ezek adják az életünkhöz az energiát, az üzemanyagot.
 

A buddhizmus szerint az érzelmeink valójában a tudat energiaáramlásának megtapasztalása.  Ez az energia a begyakorolt cselekedeteink által kialakított pályákon áramlik, amiknek jellegzetessége, hogyha nem figyelünk rájuk, egyre jobban meghatározzák életünket: ezek a pályák egyre kötöttebbé válnak, amit szenvedésként, függőségként, szabadságunk elvesztéseként érzékelünk.
 

Ugyanakkor rendelkezünk azzal a lehetőséggel is, hogy mintáinkat tudatosan felülírjuk, ezzel egy más, szabadabb életélményhez juttassuk önmagunkat és környezetünket.
 

Ezzel a szemlélettel tekintve az érzelmeket, azok valójában útjelzők. Irányt mutatnak ahhoz, hogy mit csináljunk, mit ne csináljunk és ahelyett mit csináljunk.

Olyan ez, mint a közlekedés. Aki nem ismeri a KRESZ-t, a közlekedési táblákat értelmetlen szimbólumoknak tekinti. Aki viszont ismeri, az figyeli a jelzéseket, érti a jelentésüket, súlyukat és azoknak megfelelően felelősséggel közlekedik és így nagy valószínűséggel biztonságosan el is éri a célját.

A legtöbb érzelmekkel foglalkozó rendszer odáig jut el, hogy az érzelmeknek egy katalógusát állítja fel és osztályozza aszerint, hogy kellemes vagy kellemetlen tapasztalást okoznak.

A buddhizmus ennél tovább megy: létezik benne egy tanítás, ami a KRESZ-hez hasonlóan az érzelmeket rendszerbe foglalja és olyan jelentéssel, instrukciókkal látja el, amelyeket alkalmazva folyamatosan alakíthatjuk önmagunkat egy tudatosabb, szabadabb, boldogabb élettapasztalat irányába.

A nap folyamán ezzel a rendszerrel ismerkedünk. Mégpedig egy olyan formában, hogy nem csak beszélünk róla, de ki is próbáljuk a rendszer használatát! Erre ad remek lehetőséget a cselekvésorientált csoport coaching.

Gabival a nap egyik részében ketten vezetjük a csoportot: Gabi rendez, a csoport dolgozik és közben meg-megállunk, ránézünk az érzelmek útjelzőire, tudatosítjuk őket és az ebből következő felismerések birtokában alakítjuk gondolatainkat, szavainkat, tetteinket. Ezt követően arra is lesz lehetőség, hogy a résztvevők coachként ki is próbálják a tanultakat.

A tervezett út, amit a buddhizmusból vett szimbólumokkal, nyelvvel gyakorlatokon keresztül bejárunk a következő:

 • A tudat összetevőinek buddhista magyarázata. A tudati összetevők felismerése – a mindfulness lényege.

 • A karma, mint a szándék-érzelmek-gondolatok-beszéd-cselekedetek ismétlődő láncolata. Érzelmi intelligencia kulcsa: szándékaink korai érzékelése.

 • Boldogság és szenvedés tapasztalatot előidéző tudatállapotok és az ezekhez kapcsolódó érzelmek érzékelése.

 • Utazás a boldogság felé: az érzelmek, mint jelzőtáblák rendszere.

 

A szemináriumot követően coachként ezt a rendszert többféleképpen is fel tudjuk használni:

 1. Egyrészt útmutatót ad egy coaching folyamatban a saját érzelmeink megtanult rendszer szerinti dekódolására: mit is érzünk, az milyen jelzőtáblának felel meg. A jelzőtáblák jelentése segíti megérteni szándékunkat és az alapján az intervenciónk itt-és-most tervezését.

 2. Folyamatosan figyelemmel tudunk lenni arra, hogy milyen minőségben vagyunk kapcsolatban az ügyfelünkkel: valójában érzékeljük-e, együttérzünk-e vele buddhista értelemben, mennyire vagyunk az ügyfél felé a feltétel és részlehajlás nélküli elfogadás állapotában.

 3. Az ügyfél érzelmi állapotának tudatosítását is könnyebben el tudjuk végezni mind magunk, mind az ügyfél számára.

 4. És végül a rendszer segíti a coaching folyamat érzelmi dimenzióban történő előrehaladásának tudatosítását, kézbentartását is.

 

2019. május 24-én (9:00 - 17:00)

 Szervezetfejlesztési modellek, módszerek II.

CSANÁDI PÉTER

Több, mint harminc éve dolgozik vezetési tanácsadóként, húsz éve cég- és projektvezetőként, trénerként, coachként. Társtulajdonosa és ügyvezetője a Csanádi Csoport Menedzsment Fejlesztő és Kutató Kft-nek.

Legmeghatározóbb mesterei Max Clayton, Manohar Nadkarni és Donáth Attila voltak.

Az utóbbi időben egyre többször hallom azt különböző rendezvényeken, hogy a coachok szervezetfejlesztést (is) csinálnak. A workshop azoknak szól, akik már dolgoznak forprofit és nonprofit szervezeteknek szervezetfejlesztőként, vagy készülnek erre, esetleg, csak érdeklődnek a szervezetfejlesztés iránt.

Természetesen nem lehet egy nap alatt megtanulni, elsajátítani a szervezetfejlesztés minden csínját-bínját, de lehet vele találkozni, egy „első randevút tenni”, egy kicsit megismerkedni, vagy egy induló kapcsolatot elmélyíteni. A képzés fókuszaként ezért a változást választottam, hiszen minden egyes szervezetfejlesztési folyamat egy változást céloz meg, maga a fejlesztési folyamat egy változási folyamat.

A Szemináriumon bizonyára lesz olyan téma, témakör, ami ismerősen fog csengeni, mint pl.: a változási ciklus és annak 7 lépése. De (remélem) lesz olyan ismeret, információ, ami új lesz a kalandra vágyó résztvevők részére, mint pl.: a CAS modell, vagy K.W.Thomas elmélete, vagy az adaptív szervezetfejlesztés módszertana.

A Szeminárium keretében tervezem, hogy minden résztvevőnek legyen személyes tapasztalata, megélése a változásokhoz kapcsolódóan, adjak át tudást, ismereteket, ismerkedjünk meg a változásokat támogató módszerekkel, eszközökkel, a változások mérését szolgáló eljárásokkal. Lesz lehetőség arra is, hogy a résztvevők megoszthassák egymással kérdéseiket, tapasztalataikat.
Beszélni fogunk a szervezetfejlesztő és a coach személyes felelősségeiről, lehetséges szerepeiről a személyes csoportos és teamcoaching helyéről a szervezetfejlesztési folyamatban, Szívesen osztom meg a résztvevőkkel a szervezetfejlesztési tanácsadói tapasztalataimat is.

 

2019. május 16-án (9:00 - 17:00)

"RUDAS NAP"

- Egy nap Rudas Jánossal -

Téma: ellenállás és hárítás felismerése

és kezelése a csoportban

KEDVES TEAM COACH / CSOPORTVEZETŐ / VEZETŐ!

 • ha belülről is megtapasztalnád az ellenállást, nemcsak kívülről, kukkolóként;

 • ha szeretnéd megérteni, hogy a csoportok és a csoporttagok mikor és miért hárítják a teammunkát;

 • ha szeretnél tisztába jönni a védekező mechanizmusok és ellenállások csoportos megjelenési formáival;

 • ha azokat az ellenállásokat is szeretnéd megismerni, amelyeket mindannyian titkolni szoktunk magunk előtt;

 • ha szeretnél egy napon át komolyan, de nem komoran együttmunkálkodni hozzád hasonló kollégákkal;

 • ha receptet nem is, de gondolatébresztést, továbbgondolásra serkentő közös tapasztalatokat szeretnél hazavinni

 

– nos, akkor tarts velünk, itt a helyed!

Rudas János, okleveles pszichológus, a szociológiai tudomány kandidátusa, vezetés- és szervezetfejlesztési tanácsadó. Kb. három évtizeden át vezetett önismereti, készség-, személyiség- és szervezetfejlesztő csoportokat, tréningeket. Mostanában e-learning kurzusokban vesz részt fejlesztőként és oktatóként, valamint a Pszichoterápiás Hétvégék csoportvezetőjeként.

Szerzője "Delfi örökösei. Önismereti csoportok - elmélet, módszer, gyakorlatok" című, eddig 7 kiadásban megjelent kézikönyvnek; a "Javne örökösei. Fejlesztő tréningcsoportok - elvek, módszerek, gyakorlatcsomagok" című, 2 kiadásban megjelent kézikönyvnek; valamint a "Csoportdinamika - kezdőknek, haladóknak, kívülállóknak" című újabb összefoglaló könyvnek.

 

2019. február 26-án (9:00 - 17:00)

Összefeszüléseink coachként - az ügyfelünkkel, a csoporttaggal, önmagunkkal

Segítő munka sosincs önmagában. Coachingolunk ügyfeleket, vezetünk csoportokat, mindig kapcsolódunk. A legfontosabb munkánk, hogy a kapcsolatokkal jól bánjunk. Érzékenyen figyelünk, rendszerben gondolkodunk, ráhangolunk, irányítunk, beavatkozunk, integrálunk… ezer dolgunk van egyszerre.

És mindeközben olyan történik veled, körülötted, benned, ami megállít, feszültséget okoz. Az ügyfél elégedetlen. Azt mondja, hogy most nem jutott sehova. Vagy nem érti, mit csinálunk (közösen). Vagy a csoportban valaki látványosan unja, ami történik. Vagy versenyezni kezd veled, ki az okosabb? Vagy a csoporttagok összevitáznak. Tőled várják a megoldást és dühösek, csalódottak, mert nem kapják meg.

Elvész a tisztelet, az elfogadás, amire szerződtetek. Te sem kedveled már az ügyfeled. Bánod, hogy elvállaltad. A csoport a fejeden táncol. Haragszol magadra. Elfáradsz, egyedül vagy. De nem osztod meg senkivel. A néma hős leszel.


Nem kell, hogy ezeket a helyzeteket elsüllyeszd magadban. Megtanulhatjuk, gyakorolhatjuk, hogy mit kezdjünk ezekkel az érzésekkel, gondolatokkal. Időben felfedezhetjük ezeket és reagálhatunk.

Teszáry Judith azt vallja, hogy minden csoportmunka legyen az coaching, munkavezetés, csapatépités - a kapcsolatra és a kölcsönös bizalomra épül. Puszta technikai tudással vagy bármilyen jó előre kigondolt stratégiával nem tudjuk levezényelni a programot, ha ezeket az alapfeltételeket nem teremtjük meg.A szemináriumon lehetőség lesz a nehéz helyzetek átdolgozására és azok alkotó harmóniává alakítására.

Teszáry Judith, tréner, terapeuta, szupervízor és nemzetközi előadó, 1980 óta dolgozik pszicho-, és szociodrámával Svédországban, és számos más országban (Magyarországon, Norvégiában, Törökországban, Görögországban, Lengyelországban, Hollandiában, Belgiumban, Litvániában, stb.)

Zerka Morenonál képződött, a híres Moreno Intézetben, Beacon, New York-ban.

Hat éve elnöke a FEPTO-nak, az Európai Pszichodráma Képző Szervezetek Szövetségének, ahol a „Munkacsoport a Békéért és Konfliktus Átalakításért” koordinátora.

Kétszer választották be a Nemzetközi Csoport Pszichoterápiás Egyesület (IAGP) Tudományos Program Tanácsába.

A Svéd Pszichodráma Egyesület elnöke, és a Svéd Pszichodráma Folyóirat szerkesztője 26 éve.

Magánpraxisban a Stockholm Város Gyermekgondozási Részlegén dolgozik pszichológusként.

©2017 BY WATSON COACH ISKOLA.

 • Facebook - Black Circle
 • YouTube - Black Circle